Jatka byla vybudována jako jedno ze středisek ZD Kokory v roce 1992. V první fázi sloužila jen porážka hovězí a vepřová. V následujícím roce se podařilo navázat s vařenou výrobou a v dalším roce se celý provoz rozšířil o uzenou výrobu. Masná výroba a výroba masných výrobků měly sloužit a v počátcích také sloužily k zásobování vlastních stravovacích zařízení ZD Kokory. Následně se však stupňovala poptávka v celách regionu a rostl počet odběratelů z řad obchodníků, stravovacích zařízení, společenských a zájmových organizací i jednotlivců. Následovalo otevření dvou vlastních prodejen, první v Brodku u Přerova a později v Kokorách. K jistému poklesu došlo na přelomu století s přebujením sítě „supermarketů“ zahraničních obchodních řetězců. V roce 2003 došlo k odstávce provozu a rekonstrukci v souladu s normami EU a od toho času má oválné schvalovací razítko.
Provoz jatky je jakousi miniaturou maso-zpracovatelského závodu, která již menší býti nemůže, všech zaměstnanců je deset. Poráží se čtyři dny v týdnu, vyrábí se dva dny v týdnu a expeduje každý pracovní den – dle potřeby odběratelů. Na jatce se porážejí zvířata z vlastního chovu, takřka přímo ze dvora, bez stresu z dlouhé dopravy a ustájení v předporážkovém prostoru. K výrobě masných výrobků používáme maso bez rostlinných náhražek. Výrobky, s výjimkou jitrnic, neobsahují lepek a jsou tedy vhodné pro alergetiky pro bezlepkovou dietu. Absence náhražek zvyšuje trvanlivost a chutnost. Filosofií našeho podniku je co možná nejvíce zkrátit cestu od výroby ke spotřebě, minimalizovat dopravu, tím chránit zvířata, šetřit energie na skladování a dopravu. Naší snahou je, pro náš region zajistit na solidní úrovni zdroj kvalitních, čerstvých potravin s chuťovým laděním zdejší klasiky, z vlastních českých surovin se zaměstnanci našich obcí. Ten kdo nakupuje naše výrobky, přímo podporuje život našeho mikroregionu.
Středisko jatky se nachází v Brodku u Přerova na ulici Štefánikova.
Druh a rozsah činnosti:
- malá jatka s oválným razítkem zdravotní nezávadnosti, stálý dozor SVS
- porážka ( 4 dny v týdnu ) s kapacitou 1.000 VD jednotek / rok
- bourárna
- uzená a vařená výroba tepelně opracovaných výrobků
- denní rozvoz chladírenskými vozy
Seznam výrobků:
- čerstvá výseková masa (hovězí, vepřové) z vlastní porážky zvířat z vlastního chovu
- masné tepelně opracované výrobky uzené - salámy, klobásy, kabanos, párky, (výrobky neobsahují lepek a jsou vhodné pro alergetiky )
- uzená masa, uzené kosti a žebra, špek
- masné tepelně opracované výrobky vařené – tlačenky, šunky, jitrnice, jelita, játrové paštiky
- škvavené sádlo a škvarky
Kontakty:
- objednávky - na telefonním čísle 581 741 855
- vedoucí jatky - pan Zlámal - 602 539 224
- účetní - paní Kudličková - 604 408 214
- email - zd.kokory.jatka@email.cz